Gin Craze of Gin Race?

on

Welcome to the era of the Second Gin Craze…

In mijn artikel in De Standaard spreek ik van een “ginteresse” en een trend, maar het begint al meer op een ‘Gin Craze’ te lijken, hopelijk wel een met een positievere impact op de bevolking dan die eerste uit de 18e eeuw in Engeland. Hoewel de stunt van Cain Ransbottyn er in mijn ogen al veel van wegheeft. Cocktails drink je voor de smaak, hun (neven)effecten zouden geen doel op zich mogen zijn.

De ‘gin boom’ is ongelooflijk, op recordtijd zijn er meerdere tientallen gins ontstaan, de ene al wat beter dan de andere. Cafe Akotee in De Haan heeft bijvoorbeeld een ginkaart met meer dan 90 gins. Kies daar maar eens uit. Ondertussen bestaan er op zijn minst ook al een dozijn verschillende tonicmerken ( en de meeste merken hebben dan nog verschillende soorten tonics in hun aanbod).

gin_tonic___by_wulfman65-d4mos9w

De Gin and Tonic Cocktail kent een enorme aanhang met onder andere Gin Tonic Clubs (u kan lid worden van deze voor 500€ per jaar), tientallen Facebook pagina’s, Ginconfituur voor op de boterham (jawel), ginparfum, noem maar op… De G&T is gretig opgeslorpt in een soort cultuur, het wordt een way of life genoemd. Mensen instagrammen met trots hun eigen collecties.

Fran's Home Bar
Fran’s Excellent Home Bar

De vraag is: waar eindigt dit? Gin boert goed. Zo sterk zelfs dat bijna alleen de naam al voldoende lijkt om een product te verkopen, ook al heeft dat product soms nog weinig met gin te maken (parfums, gelei, muziekbands, …). Maar ook de gins zelf; de dingen die je soms tegenkomt in winkels of supermarkten zijn abominabel (Poppies Gin smaakt naar gemacereerde rotte soldaat in mijn bescheiden mening, smaken verschillen natuurlijk). Dat is gelukkig nog geen algemene trend, maar van andere producten – die op zich wel lekker zijn – vraag je je af of dit nog wel ( de bedoeling van) gin is. Mandarinnekes gin, olijven gin, patatten gin voor elk wat wils… en op zich niet slecht, maar als je die typische ginsmaak en jeneverbestoets begint te missen, vraag ik mij altijd af: wat ben ik eigenlijk aan het drinken. Uiteraard is er niets mis mee om smaaktoetsen toe te voegen en nieuwe interessante producten te maken, maar ergens is er wel iets mis vind ik als je enkel en alleen verschillende smaken wil maken om je te onderscheiden op een op warpspeed groeiende markt (herinner je dat verhaal nog van chips met bicky burgersmaak?). Gaan we dezelfde toer op zoals met vodka? Of zoals de voorouder van de gin, de genever; ooit vernederd tot mierzoete fruitsiroopjes.

- How can we sell another gin? - Let's put a worm in it! - Brilliant!
– How can we sell another gin?
– Let’s put a worm in it!
– Brilliant!

De Worm Gin bijvoorbeeld doet in zijn productomschrijving zelf geen moeite meer om smaak te beschrijven:

“Our Mexican compadres have all the coolest drinking traditions. They’ve got bottles that wear sombreros, complex salt and citrus ceremonies and best/weirdest of all is the cactus worm in a bottle. 
Well it’s about time that the English got in on the act, and so it is with considerable civic pride that we introduce the English Garden Worm Gin. Combining the Commonwealth’s favourite tonic-y tipple with, well, the Earth’s favourite worm – we think we’ve hit the jackpot on a new boozy conversation starter.”

Dit is er toch ietwat over, denk je niet? Het wordt allemaal wat onoverzichtelijk. De onderscheidingsdrang begint zich bij sommige verkopers en  bars zodanig op te dringen dat er quasi gefocust wordt op quantiteit. Het lijkt wel een ‘Gin Race’ te worden naar wie het meeste gins kan presenteren. De hoogste claim ligt nu bij de Glorious met 120 gins en dat wordt letterlijk als kwaliteitslabel gezien.

“Vanmorgen nog gehoord van een ABSOLUTE kenner uit het vak, “ waarschijnlijk de G&T bar van Vlaanderen nu dat je meer dan 120 gin in huis hebt ” :-)”

Met respect voor de kenner, maar de grootte van je aanbod is maar een deel van je score als ‘ginbar’ vind ik. Let op, daarmee wil ik niet zeggen dat de bar/restaurant in kwestie slecht is, absoluut niet! Toen ik daar was, heb ik enorm lekker gegeten en gedronken, dat kan je hier lezen.

Maar het mag toch geen Gin Race worden? Het aanbod wordt overspoeld en sommige gins worden toch iets te duur op de markt gezwierd, in vergelijking met tientallen concurrenten in dezelfde “smaakcategorie”. In se is het al grappig dat je dat woord moet gebruiken, tot voor kort kende ik enkel: Holland Gin ( Genever dus), Old Tom Gin (ietwat zoetere gin uit de 19e eeuw), London Dry Gin (de meest courante soort deze tijd) en Plymouth Gin. Sloe Gin is eerder een ginlikeur heb ik mij laten wijsmaken (zelf nog niet geproefd). Nu heb je dus zoals eerder al gezegd: patatten gin, olijven gin, mandarinnekes gin, etc…

En dan is er de Gin Tonic. Ik was blij als er nieuwe tonics op de markt kwamen, ik drink tonic heel graag puur. Gin Tonic is lekker, verfrissend en de vele gins en verscheidene tonics maken ontelbare combinaties mogelijk, maar als ik eens een nieuwe, interessante G&T smaak wil proeven zal ik toch eerder een goede cocktailbar binnenstappen en op de skills van een professionele topbartender vertrouwen dan op een specifieke nieuwe gin en een nieuwe tonic te moeten wachten. Ik heb liever dat de bartender op een creatieve manier verschillende smaaktoetsen aanbrengt (met eigengemaakte bitters, siropen of kruiden en zestes), dan dat ik de verschillende smaaktoetsen moet gaan zoeken in verschillende gins en/of tonics. Ik weet niet of dat duidelijk is voor iedereen, maar ik weet zelf niet goed hoe ik het moet beschrijven. G&T’s beginnen een soort “pre-bottled” gevoel te krijgen bij mij, het is niet helemaal hetzelfde, maar toch…

Weet je, sommige heel goede gins worden nu al bekeken als “middelmatig” bij het gewone publiek, enkel om het feit dat ze niet aan het “trenden” zijn. Wat is er mis met een Tanqueray? “Och ja, maar dat is toch maar een gewone gin!” krijg ik dan als commentaar. Ja, ok misschien in uw ogen wel, maar wat is er fout met een gewone gin? Eerlijk gezegd heb ik soms liever een “gewone” gin in mijn cocktails dan een ‘over the top’ gepushte “speciale”.

Denk ervan wat je wilt, dit zijn maar persoonlijke bevindingen. Maar toch maak ik mij wat zorgen.

Bon, en nu ga ik mij een lekkere Martinez maken met een ouderwetse nieuwe Old Tom Gin 😉

 

 

5 Comments Add yours

 1. Yannick says:

  Ik verwacht me deze zomer trouwens ook aan de eerste Gin & Tonic pop-up bar ergens in Knokke of aan’t water in Antwerpen of Gent.

  Wat al die afgeleide producten betreft zoals de ginparfum, dat is volgens mij meer een hype dan een trend, die gaat in de zomer nog wat aangroeien maar niet lang daarna een stille dood sterven volgens mij.

  Sinds kort is er in België trouwens ook een Gin-Tonic club, met een iets zachter prijskaartje (€75/jaar).

  Het aantal gins op de kaart zegt inderdaad weinig over de kennis van gin. Elk restaurant kan mits een investering, die na 400 cocktails terugverdiend is, 120 verschillende flessen kopen. Je moet er maar 3 of 4 winkels voor doen: Miraflor, De Poldernaar, TasToe en Drankgigant.

  Voor de rest geef ik je helemaal gelijk wat betreft het denigreren van de merken die 1,5 jaar geleden nog hoog aangeschreven stonden als premium gins en plots niet meer voldoen. De goeie ouwe Bombay Sapphire is wat mij betreft prijs/kwaliteit nog steeds een uitstekende gin, dat heb ik toevallig eerder deze week zelf ook nog geschreven. Het blijft de gin die ik het meest gebruik voor mijn cocktails. Ik experimenteer wel eens met andere gins maar dat is dan vooral in Martini’s ofzo waar de gin een doorslaggevende factor is.

 2. Bolle says:

  Beste Rolf ,

  We willen inderdaad allesbehalve dat het een race is .
  Toen ik een twee jaar terug besloot om een premium drinks backbar te zetten met daarop de betere spirits was dat al de beste zet die ik toen als zeven jaar zelfstandige cafeuitbater gedaan heb , toch in tijden van crisistoestanden en nakende rookverbod op cafe . Toen ik de kans kreeg van Miraflor om in Brussel een Gin seminar mee te maken met enkele gepassioneerde Gin distilleerders als gast is de passie voor Gin op slag op me overgeslagen en moesten de Vodka , Rhum en Whisky redelijk rap wijken voor de Gin . 10 werden 20 , 30 , 50 , 70 tot op de dag van vandaag m’n limiet van 115 soorten Gin en een 15 tal tonic’s bereikt is wegens plaatsgebrek in m’n bescheiden cafeetje van 55 vierkante meter ( lol ) . Bijna al m’n trips in m’n weinige vrije tijd staan dan ook in teken van m’n passie , ik probeer ook zoveel mogelijk m’n klanten met raad en daad bij te staan met hun keuze voor een perfect serve G&T .
  Je hebt zeker gelijk dat het er soms wat overgaat , maar een Tanqueray staat ook in m’n top 5 en geniet ook bij m’n collega’s van een lekkere Gin cocktail .
  We hebben inderdaad veel te danken aan Bombay sapphire om de Gin terug op de kaart te zetten en aan Hendrick’s om de deuren van de new western Gin open te zetten , en daarbij worden ze zeker niet vergeten .
  Toch kun je niet ontkennen dat er bij de nieuwkomers ook pareltjes zitten , gedistilleerd door gepassioneerde mensen waarvan dit hun levenswerk is en waarvan ik blij ben hen persoonlijk te mogen kennen en zelfs sommigen vriend mag noemen .
  Rage of race , zolang het smaakt en de mensen gelukkig zijn ga ik er mee door .
  En moest je in het korte eens aan de kust geraken zal ik met plezier een G&T prepareren voor je ☺. Cheers , Bolle .

  1. Yannick says:

   Intussen zijn mijn verwachtingen ook ingelost, Knokke heeft zijn G&T pop-up bar gekregen.

   @Bolle,
   Fijn dat er in jouw bar ook een woordje uitleg bij kan. Helaas, is dat in meeste bars die mee op de gin-trein gesprongen zijn niet het geval. Het ergste wat ik tot hiertoe gezien heb is een bar die blindelings Hendrick’s mee op de kaart had gezet en niet gezien had dat het reeds op hun kaart stond aan een lagere prijs. Ik heb er eentje besteld en de goedkoopste aangeduid, wat tot de nodige verwarring aan de bar heeft geleid.

   Ik geef je verder ook helemaal gelijk, craze of race, als ginliefhebber plukken we er alleszins de vruchten van. Er zijn inderdaad heel wat pareltjes op de markt gebracht, lekkere gins in mooie flessen. En de meelopers zoals ginconfituur en ginparfum zijn makkelijk te negeren. Dat zijn ook zaken die binnen dit en 2 jaar niet meer op de markt zijn, terwijl er bij de pareltjes een heel deel blijvers tussenzitten.

   Als ik eens aan’t zee’tje ben spring ik zeker binnen.

 3. Frédéric says:

  Beste gin-lovers & cravers 😉 ik kan aan deze to-the-point blog & dito reacties nog amper iets toevoegen (zonder teveel karakters te verspillen) dus houd ik het kort; geniet van de nieuwkomers, ken (en respecteer) uw klassiekers, begrijp wat je kiest (identificeer goed uw gin én uw tonic) en weet wat ge mixt > voor dat laatste nog 1 tip – in avant-premiere – schaf u op de komende boekenbeurs de Gin&Tonic Guide aan van Miraflor. In die zin, beste Rolf, wordt plots de kwantiteit opnieuw relevant (want spannend), zolang uw gin&tonic maar vakkundig & juist wordt geserveerd… en yep, daar knelt het nog (zelfs in een sterrenrestaurant heb ik geweten dat alle G&T met komkommer werden geserveerd, want… 😉

  PS : de volgende stap/onzin/zaligheid* waar iedereen nu over valt : welke garnituur? HELP! (*schrappen wat niet past 😉

  1. Yannick says:

   Dag Frederic,
   Ik ben benieuwd welke approach u aan het boek gegeven hebt. Ik heb de afgelopen maanden zelf ook als (oa.) eindredacteur gewerkt aan een gin boek: It’s gin o clock. U welbekend want ik heb u op de persvoorstelling gespot 🙂

   Als het wat meezit kopen de ginliefhebbers beide boeken 🙂 Er is alleszins een markt voor. De 3e druk van ons boek ligt al in de winkelrekken, nog geen 2 maanden na de release. Ik ga me zeker zelf ook een exemplaar aanschaffen van uw boek, want ik ben er razend benieuwd naar. Veel succes ermee en tot op de boekenbeurs! Op de vooropening passeer ik zeker eens aan de Lannoo stand.

   gr
   Yannick

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s