L’Apereau Blankenberge – Review

De winning barteam

Ze hebben niet alleen de eerste, maar ook de tweede plaats gewonnen op de Belgische preselecties van de Diageo World Class, verreweg de meest gerenommeerde cocktailwedstrijd van het moment. Reden te meer om Jeroen Van Hecke en Dries Botty van de L’Apereau te Blankenberge een bezoekje te gaan brengen.

 

De werken aan het tramspoor daar, zorgden voor wat gps-problemen en parking was ook al niet zo evident ondanks de koude, mensloze winteravond, maar uiteindelijk zijn we er dan toch geraakt. Ik kon met één oog tussen pet en sjaal de naam ontwaren, of toch L’A…eau in de donkerte. ‘That’ll do’, dacht ik en met een beredeneerde gok stapte ik binnen.

Bingo, we werden begroet door Jeroen – goed gegokt. Ik moet zeggen, ik had iets totaal anders verwacht van L’Apereau. Het is eigenlijk veel gezelliger in het echt dan op de foto’s; het is er veel knusser. Er is ook absoluut geen drempel tussen bartender en klant, een ontspannen en joviaal team dat je quasi overrompelt met tips en suggesties.

819973_302_302_FSImage_1_apereau_l_09_print
In het echt nog veel gezelliger (en meer mensen)

We zaten amper neer en kregen al wat hapjes een pesto/tapenade  met breadsticks en – verbazend lekker – popcorn met limoenzeste en Ras el hanout. Omnomnom!

Ik wou zeker de Tikinei proberen van Dries, een Tiki-cocktail met een fantastische naam en interessante ingrediënten: rum, limoensap, gember, kaneel, eigeel en zelfgemaakte steranijs en cardamombitters. Als je die smaken in je hoofd combineert kan je niet anders doen dan kwijlen. Het probleem was dat ik compleet versnoft was door een sinusitis aanval. En geur is nog steeds 70% van je smaakervaring. Niettemin blijft het een fantastische creatie en de mouthfeel was excellent. Een aanrader. Mijn sinussen waren ook weer vrij nadien, ik denk dat dat door de Marie Jane bitters kwam…waarom dat moet je maar eens aan Dries zelf vragen.

Geertrui had een “French Goose in Antwerp”, een hele mond vol – ook de cocktail zelf: Grey Goose La Poire, sap van gegrilde citroenen, Elixir d’Anvers, siroop van gefermenteerde cardamom en vanille en Peychauds bitters. De cocktail teleporteerde me naar de zomer. Ken je dat gevoel: de bbq is gedaan, je gasten zijn buiten, de grill staat uit te doven, de zon geeft haar allerlaatste streepje rood licht in de verte. Je smijt je in je tuinzetel; kick your feet up en met een zeer voldane ‘aaaaah’ pak je dat ijskoude, fleurige drankje vast. Mmmm. Helaas was het buiten iets minder goed weer.

Dries shop of secrets
Die blik zegt alles. Topconcentratie. Hij gaat van al dat fruit waarschijnlijk een killer-siroop maken. Hem kennende draait hij ook de planken erin. De security op de achtergrond probeert hem tevergeefs tegen te houden 😉

Dat waren 2 cocktails van Dries, ik kon niet weggaan zonder er eentje van Jeroen te proeven natuurlijk. Ik ging voor de Saint, een recept dat hij uitgedokterd had voor de Biercée wedstrijd. Biercée gin, Biercine likeur, citroensap, reductie van wortel appelsien en vanille, en eiwit. Dit was excellent! Perfect in balans, lekkere mouthfeel, prachtig. Let wel, niet een smaakcombinatie die ik zelf regelmatig zou drinken bij een goed boek ofzo, maar heerlijk als unieke smaakexplosie. Een echte wedstrijdcocktail. Hij zit dan ook in de finale van de wedstrijd, ik ben benieuwd!

Jeroen Negroni
Jeroen Van Hecke. Deze meester-cocktailist mag deze zomer naar Madrid om België te verdedigen in de Europese selectie van de Diageo World Class.

Als afsluiter nam ik een van hun barrelaged cocktails, een Hanky Panky. In totaal ongeveer 6 maand gerijpt, Tanqueray, Carpano Antica en Fernet Branca. Ik denk dat ik mij ook zo’n vaatje ga aanschaffen.

Algemene conclusie: als je aan de kust bent, het maakt niet uit waar, en je wil iets drinken? Ga dan naar de L’Apereau, de hospitality van deze kerels is top, net als hun drankjes; er is geen drempel en je leert gegarandeerd het een en het ander bij. Het is een topteam achter de bar, op alle vlakken. Als je cocktailliefhebber bent kan je deze bar niet overslaan.

Cheers!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s