Feesten met Sazerac

Sazerac blijft altijd een favoriet van mij. Een eenvoudig recept, supersnel klaar en een oneindig aantal mogelijkheden tot variatie.

De basis is simpel:

Vul een breed whiskey glas met ijsblokjes en zet even opzij.

Giet 6cl whiskey (rye, bourbon, of whatever je in huis hebt als het maar kwaliteit is) of cognac (de naam van de cocktail verwijst eigenlijk naar een oude Franse cognac “Sazerac de Forge et fils”) in een mixing glas half gevuld met ijs.

Voeg een theelepeltje simple syrup toe.

Daarna 2 à 3 dashes Peychaud bitters (aromatische cocktailbitters met een overwegende anijssmaak en rode kleur).

Roer ongeveer 5 sec tot wanneer het koud genoeg is. Het hoeft niet ijs, ijskoud te zijn vind ik persoonlijk.

Neem het brede whiskey glas van daarnet en kieper de ijsblokjes eruit. Giet er nadien een klein theelepeltje absinthe in en draai het glas rond in je handen zodat de absinthe de binnenkant van het glas bedekt. Kieper nadien de absinthe uit het glas.

Strain nu het mengsel van de whiskey, syrup en bitters in je whiskeyglas.

Knijp een zeste van citroen uit boven het glas en wrijf er even mee over de rand van het glas.

Neem een goed boek, plof je in de zetel en geniet ervan.

IMG_0597-720x1080

De grote boodschap is wederom: taste and try! Het aantal rye’s, bourbons en whiskey’s is legio en elk geeft zijn eigen accenten aan de Sazerac. Let wel, zwaar geturfde whiskey’s gebruik je best niet als basis, ik ben zelf een enorme fan van de zogenaamde “turfbommen”, maar het werkt voor mij niet in een Sazerac. Sommige bartenders maken een zogenaamde “Smokey Sazerac” waarbij ze een kleine ‘floating’ van een geturfde whiskey gebruiken vooral omwille van het rokerige, turf aroma, maar je gebruikt het best niet als basis vind ik zelf. Nou ja, smaken verschillen.

Met kerstavond had ik geëxperimenteerd met een vanille syrup met steranijs in de Sazerac, gemaakt door een lieftallige collega blogster van de Food Before Brains blog. De vanille geeft er een echte x-mass smaak aan, ik had wel wat meer steranijs verwacht, maar dat deerde niet, want de gasten hebben er toch stevig van genoten. En mijn rye was gekelderd.

Zo zie je dat het basis uitnodigt tot experimenteren met kleine smaak accenten. De absinthe bijvoorbeeld. Ik ben geen expert op absinthe vlak, maar ik weet wel enkele bartenders die er heel wat van kennen. Ik wou uitvissen of verschillende absinthen ook verschillende smaaktoetsen konden overbrengen in de Sazerac; een twijfelachtige gedachte, gegeven de pietluttige hoeveelheid absinthe in de cocktail. Op naar de Old Fashioned, cocktail en absinthebar te Gent. Steve Okhuysen en Tom Neijens hebben heel wat absinthe staan en maken ondertussen ook nog eens heerlijke cocktails, een mix die je niet links mag laten liggen.

label-lacoquette50

Na wat proevertjes, kwamen we terecht bij een absinthe genaamd La Coquette. Een openbaring voor iemand als mijzelf, die eigenlijk de anijs liever schuwt in grote hoeveelheden. De premium absinthe was heel kruidig, floraal, niet zoveel anijs en een duidelijke noot van cacao in de smaak. De cacao bracht me op het idee om een klein deel van de normale Peychaud bitters te vervangen door chocolade bitters (Xocolatl of andere) om de cacao toets meer naar voor te brengen. De citroenzeste werd vervangen door een appelsienzeste om er een leuke feestdagen after-dinner Sazerac van te maken. Steve en Tom gingen de uitdaging aan en het resultaat was verbluffend. Een heerlijke, aangename Sazerac. De cacao toets ging ook zeer goed bij de whiskey; de absinthe zorgde voor het kruidige, florale (op de achtergrond) en de anijs kwam in de afdronk. Voor een volledig experiment hadden we hem ook moeten maken zonder de Xocolatl bitters (om te zien of de cacao toets uit de Coquette nog zou doorkomen), maar daar zijn we niet meer toegekomen. Ik had al een heerlijke Vieux Carré gedronken en een Il Capo, een wedstrijd recept van Steve voor de preselecties van de Diageo World Class. De Capo was super lekker, veel beter in balans dan op de wedstrijd zelf, maar ja stress is je grootste vijand daar.

Zo zie je maar, een klassiek recept als de Sazerac staat er als een huis en is super lekker. Niks echter kan je eigen creativiteit tegenhouden en er een beetje mee experimenteren zolang je de basis van het recept verstaat.

Geniet ervan en happy new year! Ik ga wat premium absinthe shoppen, denk ik! 😉

6 Comments Add yours

 1. Yannick says:

  Samen met de Old Fashioned en de Corpse Reviver #2 ook een van mijn favorieten. Ik heb er ten onrechte nog niet veel mee geëxperimenteerd, tot hiertoe altijd met Sazerac rye gemaakt. Ik moet er dringend mee aan de slag en dan schrijf ik er ook wel eens over op mijn cocktailblog.

  ps: keep up the good work met deze blog, altijd fijn om lezen en vaak bron van inspiratie om zelf een cocktail te maken.

  1. rschollaert says:

   Hey, een Corpse Reviver dat is nog eens lang geleden zie! Wederzijdse inspiratie 😉 Sazerac Rye is dat niet geweldig duur? Ik had eens ergens een fles zien staan van 182€…toch een beetje een hap uit mijn budget.

   Thx for following & see you around!

   Rolf

   1. Yannick says:

    Had hier nog iets gepost maar is blijkbaar niet gelukt. 2e poging 🙂

    Ik ben benieuwd hoe jij de Corpse Reviver zou maken. Je hebt vast betere gin in huis dan ik.

    mijn recentste poging:
    http://myxoo.wordpress.com/2012/12/12/corpse-reviver-2/

    Sazerac is helemaal niet zo duur. Zo’n 35 euro per fles. Alleen moeilijk te vinden tegenwoordig.

    Ik denk dat jij Thomas H. Handy Sazerac gezien hebt, die kost inderdaad meer dan 100 euro per fles. De gewone Sazerac 6y.o. kost gelukkig en komt in een heel mooie fles, net een oude decanter. Er bestaat ook en 18 y.o., maar geen idee wat die kost.

   2. rschollaert says:

    Was inderdaad Thomas Handy… ik hou een oogje in het zeil voor die gewone.

    De Corpse Reviver N°2…ik vind dat een vrij moeilijke cocktail om goed te krijgen (het citroensap uitbalanceren). “Taste & try!”, blijft de grote boodschap wederom.
    Probeer eens met een Tanqueray een drogere, sterke gin met wat citrustoetsen.
    Biercée gin (uit Henegouwen) moet ook een interessante combinatie opleveren, de Biercée smaakt heel speciaal, heeft venkel/anijstoetsen, cacao, bloemen, … moet goed gaan met de absinth.
    Ik heb ook eens Pierre Ferrand Dry Orange Curaçao gebruikt ipv Cointreau, maar dat ging niet goed vond ik (de iets zoetere Cointreau is wel nodig om het citroensap te balanceren in mijn ogen).
    Weet jij toevallig of het originele recept Kina Lillet gebruikte ipv Lillet Blanc? Anders gebruik je beter Cocchi Americano (of Jean De Lillet Reservé als je daar aangeraakt). Ik ga eens een proberen maken met St. Raphael Ambré (een kinawijn die door velen een beetje vergeten wordt, lekker in Cobblers).
    Welke Absinth je gebruikt is ook niet helemaal onbelangrijk
    Gebruik ook eens een citroen of appelsienzeste ipv maraskinokers.

    Taste & try!

 2. Yannick says:

  kost gelukkig >> kost gelukkig minder 🙂

 3. Yannick says:

  Cocchi Americano is me bekend als vervanger van Kina Lillet, maar als ik me niet vergis is het originele recept van de CR #2 gewoon met Lillet Blanc, ik ga het voor de zekerheid nog eens opzoeken. Het is allezins lekker met Lillet Blanc 🙂

  Gin is nog een grote afwezige in mijn kast. Heb niet zoveel om uit te kiezen. Momenteel enkel Bombay Sapphire en Bombay dry gin. Kort geleden ook nog Filliers 28, Hendricks en Monkey 47 (maar momenteel alledrie op) en daar houdt het op. Nog zoveel goei spul te ontdekken, maar jammer genoeg voorlopig de lotto nog niet gewonnen en dus is het beetje bij beetje de bar uitbreiden. Tanqueray heb ik wel al geproefd en dat is inderdaad ook een lekkere gin.

  Absint is helemaal een grote afwezige, slechts 1 fles in huis: Absente 55 (nu te koop in Delhaize in een mooie Van Gogh verpakking). Ik zag vorige week dat er in de Old Fashioned afgelopen zondag een absint tasting was. Dat zag ik zeker wel zitten, maar had al andere verplichten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s