Hanky Panky

De Hanky Panky

 

De naam klinkt ondeugend, bijna kinderachtig, maar dat is deze cocktail helemaal niet. De Fernet Branca erin – ook al zijn het maar enkele dashes – zorgt immers voor een stevige ruggengraat.

De cocktail is ontstaan in de American Bar van het wereldbekende Savoy Hotel in London. De naam wordt meestal met veel ontzag en bewondering uitgesproken door bartenders uit de hele wereld.

De Savoy is bij velen bekend omwille van Harry Craddock, die het drooggelegde Amerika ontvluchtte en barmanager werd in The Savoy. In 1930 bracht hij het wereldberoemde Savoy Cocktailbook uit, verplichte lectuur voor elke cocktailliefhebber. Maar misschien nog belangrijker was Craddocks voorganger Ada Coleman. Coley, zoals zij genoemd werd, was de eerste vrouwelijke “startender”, een bartender met celebrity status. Ze was head bartender van 1903 tot 1926 en maakte er cocktails voor onder andere Mark Twain, de Prince of Wales, Prins Willem van Zweden en Sir Charles Hawtrey.

Charles Hawtrey was een Victoriaans/Edwardiaanse acteur die de misschien beter bekende Noël Coward de kneepjes van het vak leerde kennen.

Coley was een grote fan van Charles en maakte speciaal voor hem de Hanky Panky cocktail. In 1926 vertelde ze het verhaal zelf aan de Londense krant The People.

“The late Charles Hawtrey… was one of the best judges of cocktails that I knew. Some years ago, when he was overworking, he used to come into the bar and say, ‘Coley, I am tired. Give me something with a bit of punch in it.’ It was for him that I spent hours experimenting until I had invented a new cocktail. The next time he came in, I told him I had a new drink for him. He sipped it, and, draining the glass, he said, ‘By Jove! That is the real hanky-panky!’ And Hanky-Panky it has been called ever since.”

Gisteren waren we te gast bij Kristof Burm in Cafe Theatre te Gent en toen ik hem vroeg of hij een Hanky Panky kon maken, antwoordde hij: “Ja, ik heb dat wel al eens gemaakt, maar we zullen eens iets uitproberen”.

Ik vervloek me nog steeds dat ik geen fototoestel had meegenomen. Barcircus laat me volledig siberisch, dacht ik tot voor gisteren, maar wat volgde was heel entertainend en aangenaam om naar te kijken. Angstvallig staarde ik naar alle handelingen die gebeurden en die ik nooit met een Hanky Panky had geassocieerd.

Hij plaatste een elegant champagne coupe glas op de toog en goot er minimum 6cl Fernet Branca in.

Ik knipperde even met mijn ogen, mijn tong kromp in elkaar. In mijn hoofd weerklonk het geluid van een ouderwets luchtalarm. Zoveel Fernet?

“Don’t worry!”

“Ok”

Dan stak hij de Fernet in brand.

Wat ik dacht dat een kleine blauwe vlam ging opleveren resulteerde in een zodanig vurig schouwspel dat we even allemaal vreesden dat het glas ging barsten. Het ontlokte verschrikte kreetjes aan de vrouwentongen rond de bar.

Het kampvuur werd geblust met droogijs. De witte mist kwam uit de coupe en rolde langzaam over de toog, wat veel ‘oohs’ en ‘aahs’ opleverde bij diezelfde vrouwentongen.

Vervolgens werd de inhoud van het glas weggekieperd en wat overbleef was een mooie ‘coating’ van Fernet Branca met een super aroma.

Tanqueray Ten gin en Carpano Antica Vermouth vervolledigden het recept. Ik verkoos een citroenzeste als garnituur.

Een bijzonder lekkere Hanky Panky met een fantastisch aroma dat evolueerde naarmate ik er van dronk.

Het vuur, de mist, het aroma…het leek bijna een oud ritueel om de glorie van Charles en Coley even terug op te roepen.

Ik heb er alvast van genoten. Als je hem thuis wil maken laat je het vuur en het droogijs beter achterwege, dat is voor de professionals.

Hier is het Savoy recept:

4.5cl Gin (Tanqeray 10 is lekker)

4.5cl Rode Vermouth (Carpano Antica Formula, verkrijgbaar bij Miraflor)

2 dashes Fernet Branca

Combineer ingrediënten in een mengglas gevuld met ijs, roeren en strain in een voorgekoeld martiniglas of coupe. Afwerken met appelsien- of citroenzeste naar keuze.

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s