Bar Josephine’s Antwerpen: een review

Ah, Bar Josephine’s, het stond al eeuwen op mijn to do lijstje, maar we zijn er dan uiteindelijk toch geraakt.

Het eerste dat me opviel: het was veel groter dan ik mij voorgesteld had. Een grote, hoge ruimte, maar gezellig vol geplaatst met retro meubilair, een leuke mix van publiek en een DJ die zijn best aan het doen was zonder dat je oordopjes in moest doen. Net goed. En zo zie je maar, elke bar die ik al bezocht heb, heeft toch een andere, eigen, persoonlijke stijl. Josephine’s is een must visit, dat staat vast. Er is voor elk wat wils. Je kan eerst een lekkere aperitief cocktail drinken en dan eten in het restaurant van de Josephine’s of je kan komen chillen na je uitgangsperikelen in Antwerpen.

Final Casa

Wij hadden de laatste formule gekozen, eerst was er de laatste dag van het Casa Bacardi event in The Book Club, “which was pretty f***ing amazing”. Lennart Deddens van de YuMe was daar guestbartender op die dag en zijn ‘Knickerboker Shrub’ was fantastisch. “Ik had hem gekozen omdat hij goed zat, vond ik,” zei hij zelf en hij was briljant! Zijn custom variatie op een Martinez was ook heerlijk. Frank Simons, de vaste waarde van de Casa Bacardi, had ons nog een Barrel-aged El Presidente, een Mai Tai en een Daisy De Santiago geserveerd.  De El Presidente is een zekere ‘must taste’! Barrel-aged cocktails kan je ook niet zomaar in elke cocktailbar bestellen.

Na een hapje gingen we dan naar de Josephine’s. Eerst een korte babbel met de topbartender Dieter Van Roy, nadien ploften we onze voldane, maar vermoeide ledematen in de hippe retro zetels van de Josephine’s. Nog voor we goed en wel bekomen waren, stonden er voor iedereen shotglazen gereed met een exclusieve tequila. Uw teergeliefde blogger is helaas vergeten welke tequila het juist was, maar de smaak was heel verrassend en rijk, niet iets wat je verwacht van de “usual” tequila (ik ben geen tequila specialist). Toch blijf ik bij mijn standpunt dat het een drankje van meer dan 40° was. Maar bon, de tendens was gezet. Ik had een gevarieerd publiek: een iemand bestelde een Dry Martini geparfumeerd met gember en rozemarijn, de volgende ging voor een Aviation (leuk om te vergelijken met die van Olivier van de Jiggers). Mijn vriendin koos een bier cocktail en ik wou een experimentje.

We hoefden niet lang te wachten op de cocktails. Dieter was op het idee gekomen om een smoked cocktail te maken. Verscheidene kruiden en vruchten worden licht geflambeerd op een schoteltje en vervolgens wordt het cocktailglas er omgekeerd over geplaatst om de rook en dus het aroma en de geur op te vangen. nadien wordt de mix erin gegoten. En ‘my God’ het was heerlijk! Een aroma explosie die perfect gematched was met de rum en rode vermouth variatie als drank. Waw! Hiervoor kom ik gewoon terug! De variaties zijn eindeloos en als je echt kan zeggen wat je wil, dan wordt het echt een speelgoedwinkel. Een ‘must try’!

De Aviation was lekker, beter dan die van de Sips, maar niet zo fantastisch als die van Olivier van de Jiggers. De geparfumeerde Dry Martini was ok, ik had meer aroma verwacht, maar dat komt waarschijnlijk door de aroma bom die ik zelf had besteld.

Nu de bier cocktail kon anders vond ik. Geertrui zei dat het lekker was en verrasend. Leuk om op bepaalde momenten eens iets anders te kunnen drinken. Maar de algemene tendens was dat het volume teveel was en dat er wat garnituur ontbrak. Het zag er uit als een Grimbergen geserveerd in een Grimbergen glas.

Ondertussen hadden we ook een proefsessie van Cocchi Vermouth gekregen en de witte versie is zeker en vast interessant. Een leuke vervanger voor de verdwenen Kina Lillet.

Eindconclusie: ik zat daar echt op mijn gemak, ik heb genoten van mijn cocktail – iets wat ik nog nooit gedronken had- en wou er eigenlijk niet weg. Het is een van die zeldzame kwaliteitsbars waar je binnen stapt en voor je het weet fluiten de vogeltjes en ben je een dag verder. Laagdrempelig, hip en toch ook chique. Ik kom hier nog, zeker en vast!

Enjoy!

3 Comments Add yours

 1. Jup, ik ben vaste volger en jup, Josephine’s is ideaal om u in stijl te gaan neerploffen! Wat shrubs, sirups en bitters betreft: gooi wat smaken naar mijn hoofd en ik probeer er u een paar te maken. Wie weet komen we zo nog aan een nieuwe klassieker 🙂

 2. Miix says:

  Eén keer geprobeerd en een vesper gekregen met een citroenlikeur in, alsook een dry martini met een olijf die in olie had gelegen. Een gigantische teleurstelling dus. Het kan best zijn dat wij pech hadden dat bv de vaste bartender er niet was, maar dat neemt niet weg dat dit totaal onaanvaardbaar is.

  Wat betreft het interieur: volgens ons lang niet zo cozy als hier wordt voorgesteld, vooral krampachtig hip en met in z’n geheel een el cheapo indruk.

  Hetzelfde geldt voor de gerechten, tafeldekking en service: ook hier merk je dat budget primeert. Er zit een zeker potentieel in, maar het komt er vooralsnog niet uit.

  Budget is natuurlijk essentieel voor een goed draaiende zaak, maar als je een zeker niveau ambieert, mag dit niet merkelijk aanwezig zijn doorheen elk facet van de zaak. Dit was bij Josephine’s de hele tijd het geval, en dat is niet verrassend toch wel zeer… Hollands.

  Verdict: willen maar niet kunnen. (op dit moment toch, wij geven elke vroeg of laat zaak een tweede kans)

  1. rschollaert says:

   Noch Dieter, noch Marco zou citroenlikeur in zijn Vespers doen. Laat staan olijfolie in Dry Martini’s of zelfs een olijf (tenzij dat de wens van de klant was). Ik weet niet in welke tijdsperiode je op bezoek bent geweest in de Josephine, maar voorgenoemde bartenders zouden dat nooit doen (tenzij de klant dat vraagt).

   Het interieur is wat ‘eigen meug’ natuurlijk, ik vond het een zeer aangename omgeving, eens wat anders dan de chique lounges, ‘cheapo’ of niet, maakt mij niet uit, de sfeer zat goed.

   Gerechten kan ik zelf niet over oordelen, ik heb er nog niet gegeten.

   Ik stel het volgende voor: ga nog eens naar Josephine, vraag naar Dieter Van Roy en bestel een lekkere cocktail op zijn advies met jouw smaakvoorkeur. Moet lukken! 😉

   Enjoy!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s