The Glorious: winebar, bistro en cocktails natuurlijk

Cultuur en cocktails

We profiteerden van de feestdag om eens af te zakken naar het Museum Aan de Stroom te Antwerpen.

Een bijzonder indrukwekkend gebouw met een bijzonder opgebouwde collectie en heel originele thema’s. Jammer genoeg sloot het reeds om 16:45h en moesten we nog 3 verdiepen doen. Och ja, dan maar wat shoppen en wandelen…tot de honger (en de nieuwsgierigheid) begon te knagen.

Ik had om 19:00h gereserveerd bij The Glorious voor een lekker hapje (Gault Millau en Bib Gourmand) en een drankje (in de pers geroemd als één van de beste wijnkaarten van België) en dan nog weten dat je aperitief gemixt zal worden door Marco Mathieux (beste bartender 2012 BBA), dit kon niet fout gaan.

We kregen een zitje aan de bar. Voor te drinken is dat de ideale plek natuurlijk, maar ik maakte me wat zorgen of dat voor te eten niet wat onhandig was. De zaakvoerder Jurgen Lijcops verzekerde ons dat dat geen probleem ging zijn. En hij had gelijk, het was best gezellig en dicht genoeg bij de cocktail workspace natuurlijk.

Mr. Mathieux vroeg ons wat we wouden drinken: Cosmo’s, Mai Tai’s, Gin Tonic, … Ik had onmiddellijk achter hem de fles VL92 gin zien staan, ik wist wat ik ging drinken. Yes, you guessed it: a Dry Martini of course. Mijn vriendin volgde  – dat leverde haar een goedkeurend knikje op van Marco. Geertrui ging voor een medium dry met Gin Mare, een Spaanse top gin op basis van olijven, en ik ging uiteraard voor een medium dry met VL92, beiden met Noilly Prat als vermouth.

De Gin Mare Martini, was zeker niet slecht; hij valt zeker aan te raden op voorwaarde dat u van olijven houdt natuurlijk. De VL92 was goddelijk! In plaats van een zeste van citroen, gebruikte hij een gemberwortel waarmee hij even over de rand van het glas wreef en nadien een klein stukje in het drankje zelf liet zakken. Heel veel verschillende smaaksensaties die elkaar perfect opvolgen met de Noilly die alles aan elkaar lijmt. Ik moet echt zo’n fles VL92 hebben, al is het maar om naar te kijken 😉

A Glorious bar indeed

Het eten kwam eraan en ik viel opnieuw bijna van mijn stoel, dit was heerlijk. Ik had gegrilde zeewolf met risotto, parmezaan, zomergroenten en een basil cress. Geertrui stortte zich ondertussen op een paupiette van zeetong en Schotse zalm, Romeinse sla en nage van bouchotmosseltjes en grijze garnalen. Het godenvoedsel werd begeleid door een droge witte wijn waarvan ik jammer genoeg de naam ben vergeten en ik moet bekennen dat ik niet veel weet van wijn en eigenlijk niet zo graag witte wijn drink, maar van deze zou ik met plezier een aantal flessen willen kopen.

Het begint afgezaagd te klinken, maar ook het dessert was schitterend. Als uitsmijter had ik graag de Bacardi Bacon geproefd (dat is een cocktail by the way en geen merk-spek), het is het meesterstuk van Marco Mathieux, maar helaas had hij niet de juiste “tools” in huis (nog niet). Na wat sporadisch gekeuvel over cocktails en wedstrijden, vertelde hij dat hij een beetje een cocktail-burn out had en dat er nieuwe werelden te ontdekken waren voor hem zoals de wijn. Ik dacht voor even: “oh, nee! De Belgische cocktailwereld is net één van haar championleague-leden verloren!” Gelukkig besloot hij het gesprek met: ” zondag doe ik een guest-bartending in The Jigger’s, altijd welkom!”

Conclusie: The Glorious is een fantastisch restaurant met een heerlijk gezellige stijlvolle neo-retro inrichting met heerlijk eten, een bom van een wijnkaart en is een speelgoedwinkel voor cocktailliefhebbers die er gewoon van de bar kunnen bestellen (een cocktailkaart volgt nog). Prop Jurgen Lijcops en Marco Mathieux in één bistro en je hebt een sure win!

http://www.theglorious.be/

Bon, het lijstje begint op te geraken. Nog L’Apereau in Blankenberge, het Casino in Knokke, Bar Josephine’s in A’pen en de Volta in Gent…wat ga ik nadien doen?

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s