The Old Fashioned, Gent, een review.

Belle Epoque

Het unieke aan de Old Fashioned, is dat het geen lounge of speakeasy is, maar eerder een Belle Epoque bar. Retro 1890, maar sober, niet overdreven. Het gebouw zelf en de straat waar het is gevestigd helpt ook een stuk om je in de tijd te verplaatsen van “beauté” en “joi de vivre”. Het is een bar met een eigen persoonlijkheid en sfeer; op het moment dat wij daar waren gevuld met studenten op zoek naar wat ontspanning tijdens hun blok. En wat is er beter om te ontspannen dan een stevige classic cocktail, vergezeld van een goed gesprek of een spelletje kaarten. Mijn vriendin was gebiologeerd door de gordijnen die er hingen, waarom weet ik niet , dat moet je haar zelf vragen.

Het menu was een retro stijl met leuk lettertype, duidelijk opgesteld met een goede selectie cocktails, niet te veel niet te weinig. Wat ik wel ontbrak was een aparte oplijsting van de sterke dranken, vermouths, likeuren, bitters, etc… Er is altijd wel één ding dat je nog nooit gezien hebt of van gehoord hebt en het zou jammer zijn mocht je dat gemist hebben in je bezoek aan de bar.

Het was weer een moeilijke keuze, veel teveel lekkers. Ik ging voor de Coriander Mule: vodka, syrup, ginger beer, lime juice, coriander. Geserveerd in mooi antiek highball glas. Lekker en verfrissend, ideaal voor een zomeravond. Mijn enige punt van kritiek was dat ik graag wat meer vodka en gemberbier gesmaakt had; de citroen en koriander kwamen er heel dominant uit. Citroensap is moeilijk te balanceren in een cocktail vind ik persoonlijk; zeker als je strikt de hoeveelheden van het recept volgt. Dat klinkt raar, maar ik ben er van overtuigd dat de ene citroen al zuurder smaakt dan de andere en een fractie van een milliliter teveel kan de balans al doen wankelen. Het blijft persoonlijke smaak natuurlijk, sommige mensen vinden dat juist super lekker, maar ik vind het gevaarlijk. Laatst probeerde ik een Pegu Club cocktail te maken en ik had hetzelfde voor, teveel citroensmaak. Ondanks het recept te volgen. De Corpse Reviver n°2 van mijn vriendin had ook een wat dominante citroensmaak, maar afgezien van dat een heel lekkere cocktail, ook geserveerd in een mooi antiek glas.

Voor de tweede ronde, kon ik mij niet weerhouden. Ik moest weten wat er zich achter de bar bevond en ik doel niet op de sympathieke mixoloog: Steve Okhuysen, maar zijn spirits natuurlijk. Geertrui wou een Dry Martini: Sipsmith gin en Lillet Blanc, ik wou een Manhattan: Maker’s Mark en Punt E Mes. Custom cocktails, ik had weer een beetje schrik om arrogant over te komen, maar geen probleem. Ergens vindt een mixoloog het altijd leuk om customs te maken, denk ik. Er is de uitdaging om het meteen goed te krijgen, maar je moet je tegelijkertijd ook aan de wensen van de klant houden natuurlijk. Geen probleem voor Steve Okhuysen; ik vond ze alletwee schitterend: lekker droog, in leuk contrast met de vorige ronde. Straf, iets teveel bitters in de Manhattan, maar dat was mijn eigen wens.

Ik heb me zeker geamuseerd in de ontspannen, ongedwongen Old Fashioned. Een retro cocktailbar die zeker een bezoekje waard is.

Koning Albertlaan 115, Gent

http://www.old-fashioned.be/

Cheers!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s