Olivier Jacobs bereidt zich voor op Diageo Finals in Rio

The Jiggers Gent, een review.

Voor onze reservatie moest er al een klein beetje gepuzzeld worden, dus ik verwachte een drukke bedoening toen ik aanbelde aan de bescheiden voordeur van de Jiggers Speakeasy te Gent. We wachtten geduldig tot er iemand de trap op stormde, de deur zwaaide open en we werden onmiddellijk hartelijk ontvangen. Het was niet superdruk zoals ik verwacht had, in tegendeel het was er heel gezellig en rustig. Dit in tegenstelling tot de Sips waar we ondanks reservatie moesten rechtstaan tussen een massa volk. We werden begeleid naar ons tafeltje waar we een korte uitleg kregen. Ik kon mijn ogen niet afhouden van het dikke lederachtige boekje dat in het midden lag; de menu.

Nog voor ik het kon aanraken werden er twee glazen water gebracht. Ah, dacht ik, ideaal om tussen twee cocktails door even de smaakpapillen te resetten. Ik had ook dorst, dus nam even slokje en het water bleek een licht citrus aroma te vertonen, lekker verfrissend.

Neem gerust een half uurtje voor het handgeschreven menu.

De menu is supercreatief opgesteld. Het is eigenlijk een agenda, waarin per maand een aantal cocktails worden aangeprezen. Elke cocktail wordt ingeleid door een kort zinnetje uitleg over de aard of de geschiedenis. Daarna volgen de ingrediënten. Eén tip: als je een beetje van gezegende leeftijd bent, neem dan je leesbrilletje mee, alles is immers met de hand geschreven! Super charmant, ik voelde me een kleine voyeur die net het geheime receptenboekje van de meester mixoloog had ontdekt. Op een of andere manier verkleint het op een positieve manier de “afstand” tussen barman en klant. Ik spiedde even de kamer rond en telde een stuk of zes exemplaren; hier is een hoop tijd en moeite in gestoken. Onmiddellijk draaide ik elke bladzijde met veel respect om. Ik heb ook elke bladzijde gelezen. Tot stijgende enervering van mijn vriendin, die na een geduldige 15 minuten mijn gedachten luidop uitsprak: “Anders moet je al iets bestellen wat je kent en selecteer je ondertussen een tweede.” Een schitterend idee, ik ging namelijk zeker nog een 15 tal minuten extra nodig hebben om de rest te lezen.

Ik ging uiteraard voor de Dry Martini gaan, maar tevergeefs zocht ik naar een bladzijde waar de gin opgelijst stond. Vervolgens herinnerde ik mij ergens een variatie op de Dry gelezen te hebben in de menu, maar ik wist niet meer onder welke maand… Ik vroeg aan de vriendelijke dame die de zaal bediende of er een lijst bestond met aparte dranken. Geen probleem. Ik denk dat ik Hayman’s gekozen heb, de reden dat ik het mij niet goed meer herinner is omdat we opeens uitgenodigd werden om aan de bar te komen zitten en ik terstond ogen te kort kwam.

De bar; het heilige laboratorium van de alchemist…ik voelde mij een kind in een speelgoedwinkel. Olivier Jacobs en zijn collega voerden uiterst nauwgezet hun rituelen uit. En snel, heel snel. Hij vroeg hoe ik mijn Martini wou, iets wat heel vanzelfsprekend lijkt, maar toch niet veel gebeurt. Meestal moet je zelf het initiatief nemen en je geprefereerde merken en hoeveelheid doorgeven. Iets wat ik niet zo graag doe omwille van het risico om arrogant over te komen, of als “lastige klant” bestempeld te worden. Niet in de Jiggers dus.

Happy libations!

Ik ging voor een 4/1 met Dolin Vermouth. Mijn vriendin ging voor de El Presidente. Ondertussen werden we voorgesteld aan Tobias, een bronzen reiger standbeeldje dat dienst deed als de mascotte van de bar. De cocktails werden geserveerd in verfijnde antieke glazen, opgesnord in tweedehandswinkels. De Dry Martini was perfect, niet te koud zoals zo velen de fout maken, niet te warm, mooi gebalanceerd, een tikkeltje zoetig, maar niet storend, in tegendeel. Licht citrusaroma van een citroenzeste en drie olijven in een mini schaaltje ernaast. Zeer goed, ik haat olijven in mijn Martini. Het oogt niet goed, vind ik. De El Presidente was ook heel lekker. Mijn vriendin vond mijn Presidente’s beter, maar dat ligt aan verwachtingspatronen en gewenning volgens mij. De reden was het minuscule scheutje grenadine en de Cointreau, waar ik enkel Maraska gebruik.

Rillingen voor Rio?

Voor de 2e ronde kwam ik op een bladzijde in de menu met oefeningen voor de Diageo Wedstrijd. Aha! Even jury spelen! Ik vroeg hem naar de wedstrijd of hij zijn recepten al klaar had. Nee, zei hij, nog druk bezig aan het samenstellen en proberen (hij had ook nog maar net zijn opdrachten binnen gekregen). Zes juli vertrekt hij als één van de 40 deelnemers aan de finale in Rio de Janeiro, waar hij 6 of 7 opdrachten tot een goed einde moet brengen, gaande van de te verwachten Classic cocktails tot en met food pairings. Eens kijken hoe zijn classics smaakten; ik bestelde een Aviation.

Enthousiast begon hij eraan, waarbij ik alweer onder de indruk was van de snelheid zonder dat het

“sloppy” werd. De Aviation was een meesterwerkje, perfect gebalanceerd, prachtig aroma, super mooi geserveerd. Naar mijn persoonlijke smaak beter dan die in de Sips, waar het teveel aan citroen het drankje uit evenwicht bracht. Mijn vriendin beaamde. Zo sterk zelf dat ze hem zelf heeft uitgedronken, ik moest mij tevreden stellen met haar Smoky Sazerac… geen probleem (misschien een tikkeltje te zoet voor mijn smaak, maar dat ligt aan mij).

Ik kan hier nog uren doorgaan, ga er gewoon naar toe – eerst reserveren wel te verstaan – obey the rules 😉 (pagina 1 van het menu) en geniet van één van de  beste Belgische meester mixologen in een “fine drinking” etablissement waar gezelligheid en rust troef is (zelfs als het volboekt is). De cocktail meerwaarde zoeker in mij was perfect gelukkig, trots en lichtjes tipsy als ik naar buiten wandelde.

Veel succes in Rio!

One Comment Add yours

  1. Ik kan alleen maar beamen wat hier staat: Jigger’s is een hele gezellige cocktailbar/speakeasy waar talent achter de toog staat. Als vaste klant heb ik dan ook een lovende review geschreven op mijn blog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s