Hoe geraak je wegwijs in een cocktailmenu? (deel2)

Vorige keer heb ik op karikaturale manier proberen aantonen dat een menukaart van een cocktailbar geen vanzelfsprekende literatuur is voor iedereen. Vandaag geven we wat uitleg en tips.

In de meeste menukaarten worden cocktails telkens volgens een vast patroon beschreven, namelijk: basisvolume, modifier, additief, garnituur. Telkens in die volgorde. Bijvoorbeeld: 

Manhattan:

Rye whiskey, rode vermouth, Angostura bitters, Marachino kers 

Dat wil zeggen dat het basisvolume uit whiskey bestaat, een kleinere hoeveelheid vermouth wordt toegevoegd, enkele druppels bitters en één kers. Alles is dus meestal gerangschikt naar hoeveelheid (van veel naar weinig). Met dat gegeven in het achterhoofd wordt al wat gemakkelijker om de smaak van het drankje proberen te raden. En daarbij of je het gaat lusten of niet natuurlijk. De cocktails zelf staan ook meestal gerangschikt per basisvolume.

Ik zei ‘proberen’, want dan moet je ervan uit gaan dat je alle ingrediënten kent natuurlijk. Ik herinner mij nog goed dat er ooit iemand vroeg wat voor een drankje “zeste van citroen” was…

Als je niet weet wat vermouth is moet je maar eens wat verder bladeren in het menu, meestal staan de vermouths apart opgelijst en daar kan je meestal een heel bekend merk van vermouth terugvinden. Of kijk even naar de wikipedia pagina http://en.wikipedia.org/wiki/Vermouth

Door even naar de apart opgelijste dranken te kijken, kan men ook gemakkelijker specificeren welke whiskey of welke vermouth je prefereert.

Sommige menu’s gebruiken merknamen in plaats van soortnamen, dan krijg je voor hetzelfde voorbeeld: Canadian Club, Martini Rosso, Angostura bitters, Marachino kers. Soms kan dat helpen, maar het kan ook voor verwarring zorgen.

Persoonlijk zou ik in mijn menu ook alle bitters en home-made infusions zetten, maar dat zie je weinig.

Al het voorgaande impliceert eigenlijk dat je best een beetje voorkennis hebt van de ingrediënten. Zoniet ga je je keuze moeten maken op basis van:

  • het basisvolume alcohol: heb je liever wodka, gin, whiskey of rum?
  • soort cocktail: prefereer je tropische fruitcocktails, of digestief cocktails, etc…?
  • de naam: ik ken veel mensen die volgens het “Woa! Dat klinkt cool!”- principe drinken…
  • een gok: dat heeft natuurlijk niet altijd het gewenste resultaat.
  • een aanrader van iemand anders: die persoon moet uw smaak dan al goed kennen om tot een gewenst resultaat te komen.
  • wat je wel kent: Mojito’s en Cosmo’s enzo…

Veelal krijg je dan hetzelfde fenomeen als het soort mensen dat in een restaurant elke keer opnieuw de steak bestellen. In dit geval: Mojito’s en Cosmo’s. Als je graag mojito’s drinkt, probeer dan eens een julep of een sour en dan een Old Fashioned en dan een Sazerac. Vervolgens een Manhattan, Dry Martini, … Niet allemaal op één dag wel te verstaan.

Uiteraard gaan de bartenders je zeker willen helpen, maar begrijp ook dat ze het soms nogal druk hebben.

London Basement Cocktail Bars

Hieronder enkele links naar menu’s:

L’Apereau (Blankenberge): http://issuu.com/dongoboy/docs/apereau2012?mode=window&backgroundColor=%23222222

Hier kan je bij sommige cocktails ook kiezen voor premium-versies, zeker de moeite waard. Ah en de barrel aged cocktails doen mij ook al watertanden.

Bar Josephine (Antwerpen):  http://www.josephines.be/img/menu/barkaart_040412_3.pdf

Hier krijg je veel achtergrond informatie, de drankjes zijn zelfs opgesteld volgens een tijdslijn. De perfumed martinis zijn hier zeker de uitblinker vind ik.

The Alchemist (Australië): http://www.thealchemistbar.com.au/

Grappig menu met een originele rangschikking volgens een periodieke tabel van elementen. Als ik mij niet vergis is dit ook de bar waar Piotr Kuzmiki (Cocktails@9) nu voor werkt.

The Nightjar (London): http://www.barnightjar.com/wp-content/uploads/2012/02/new-menu-jan-2012_facing.pdf

Dit is één van de geschiftste menu’s die ik al ben tegengekomen. Ik zou alles willen proberen, maar weet ook niet wat eerst te kiezen. Soms ook euhm…creatieve ingrediënten, zoals: beenmerg, rundsconsommé en walvishuid. Ik moet dringend nog eens naar London.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s