Hoe geraak je wegwijs in een cocktailmenu? (deel 1)

Hoe geraak je wegwijs in een cocktailmenu?

De vraag is niet zo vanzelfsprekend.

Het hangt er een beetje vanaf hoeveel je al gedronken hebt…ik bedoel hoeveel ervaring je hebt met likeuren, sterke dranken en bitters…op een bourgondisch-ethische manier dan. Welke soorten ken je, welke merken ken je en veel belangrijker welke smaken ken je?

Die factoren gaan onder andere mee de snelheid van je keuze bepalen.

En voor de …ahum, geoefende drinker is dat al wat gemakkelijker natuurlijk.

Gezonde mensen (zonder drankervaring) die voor de eerste keer een “fine-drinking” etablissement (lounge, speakeasy, popup bar,..) binnenstappen staan meestal op de drempel van een fascinerend avontuur.

Enthousiast opgewonden en glimlachend komen ze binnen, één ervan is meestal nog een anekdote aan het vertellen.

Ze vinden een plaatsje en zetten zich neer. Hoofden draaien alle kanten op, alles wordt gecheckt:

1) kledij van de andere klanten (do we match the surroundings? Yes we do!) oef! Iedereen kijkt even naar elkaar en bevestigt. Nerveus gegiechel.

2)  het interieur en de bar. Eén iemand maakt de verplichte opmerking (’t is ier wel tof precies). De groep bevestigt al knikkend.

3) de drankjes van de andere gasten. “ziet er wel lekker uit, he”

Dit wordt eigenlijk in een vragende intonatie vermeld. Met een klein beetje onzekerheid in de ogen. “Euh…jaja” en “Mmmm” meestal met een kuchje op het eind.

Eigenlijk denken ze het volgende:

Wat zijn die mensen in godsnaam aan het drinken?

Ik wist niet dat Cosmopolitans in zoveel verschillende kleurtjes bestonden?

Geen enkel drankje heeft een parapluutje.

Wat een rare mojitos.

Zouden ze smoothies serveren.

Waar is de blender?

Die kerel achter de bar heeft net oogdruppels in een cocktail gedaan, ik heb het flesje gezien.

Dan krijgen ze het menu.

Plechtig neemt iedereen zijn exemplaar en begint te lezen.

3 seconden stilte.

Nerveus gesnuif.

Iedereen kijkt eens naar elkaar. Nerveus lachje. Kuchje. Terug in het menu duiken.

“Wat ga jij kiezen?”

“Misschien moet ik Bob zijn”

“Hebben ze geen Mojito’s”

“Ze hebben ook wijn”

“Wat is er lekker” …

En dan is er steevast één iemand bij die schijnbaar heel zelfzeker een keuze maakt (maar eigenlijk puur gegokt heeft): ik neem de Shiva Linga!

Verbouwereerd staart de rest hem aan. “Wat zit daar in?” (Where did you get this arcane knowledge?)

Ah, wel gewoon…(duikt weer in de menu)…

  • 23 ½ years old Dolan Duck single barrel reserve, infused with the essence of Angolian termites
  • Juice of 3 fresh Patoozes
  • Rather complex syrup
  • Paired with flamingo testicles, flash-fried in honey…

“Patoozen zijn lekker hoor, kende da ni… da zijn…euhm…goh ja , we zien wel.”

Bovenstaande karikaturale versie is misschien wat overdreven, maar geef toe, ook ergens herkenbaar.

Volgende keer: enkele tips.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s