Ik weet niet of er veel cocktail-meerwaardezoekers zijn in ons Belgenlandje? Wanneer ik mezelf soms als dusdanig waag te profileren, staren ze me meestal aan op een manier alsof ze zouden kijken naar een dobermann met 6 poten die in brand staat. Dat wil zeggen: een ongelijke mix van fascinatie, angst en een paar druppeltjes ‘je-ne-sais-quoi’. Na een half uurtje babbelen, beseffen de meesten wel dat cocktails toch nog wat anders is dan een keidure manier om supersnel ladderzat te geraken. En dat in de juiste handen, die drankjes veranderen in pure meesterwerken.
Cocktail makers met de juiste handen worden mixologen genoemd. Zij zijn het equivalent van de sterrenchefs uit de haute cuisine. Net als daar, draait het om een creatief evenwicht tussen verschillende ingrediënten.
Hieronder kan je de vijf beste mixologen van ons land vinden. Deze lijst is opgesteld volgens mijn eigen persoonlijke ongezouten mening natuurlijk en de volgorde heeft geen belang. Ik heb deze vijf gekozen op basis van eigen ervaringen en het aantal nationale en internationale prijzen die ze gewonnen hebben.
Marco Mathieux
Voorheen mixte hij meesterwerkjes in de Bar Josephine’s in Antwerpen,waar hij furore maakte met geparfumeerde martini’s. Nu staat hij aan het roer van de Glorious Winebar & Bistro (ook te Antwerpen).
Meesterwerkje: Zijn beruchte Bacardi Bacon
Belgisch Kampioen Cocktail Creatie 2012 (IBA)
Olivier Jacobs
Stond eerst achter de bar in Café Theatre in Gent, maar beschikt nu over zijn eigen “Speakeasy”, genaamd Jigger’s (ook te Gent).
Meesterwerkje: Flying Peppar
http://www.jiggers.be/http://www.cafetheatre.be/
Jan Van Ongevalle
In het Casino van Knokke is er maar één plek waar je 100% zeker kunt zijn om te winnen en dat is in de cocktailbar.
Meesterwerkje: onder andere The Great Gazoo
Tweede plaats Shake It 2012 Amsterdam, Alcoholvrije Cocktail
http://www.casinoknokke.com/knokke/index.php?lang=nl&page=7
Margaux Smet
Margaux bewijst met haar kunde dat kwaliteitscocktails niet enkel gereserveerd zijn voor mannen.
Deze dame mixt onder het waakzame oog van Manuel Wouters in de Sips te Antwerpen.
Meesterwerkje: Superior Maple Cup
Eerste plaats Bacardi Legacy Cup 2012 België
http://www.sips-cocktails.com/
Dries Botty
Mixt drankjes in de Wine and Cocktailbar L’Apereau in Blankenberge, een drankgelegenheid die reeds 2 opeenvolgende jaren goud haalde op de Horeca Awards.
Meesterwerkje: Tsuru
Eerste plaats Diageo World Class Asian Inspired 2012
Ik heb steeds enkel hun meest recente prijstitel vermeld. Een goede observator zal zien dat het merendeel dit jaar een eerste plaats heeft behaald. Ieder in een aparte wedstrijd (met aparte voorwaarden). Kranten kunnen wel al eens de bal mis slaan en gaan ervan uit dat elkeen van die wedstrijden hét kampioenschap van België betreft op gebied van Cocktails. Wat dus niet het geval is. Een winnaar wordt algauw dé beste bartender van België genoemd en twee maand nadien hebben we dan opeens een andere Belgisch kampioen cocktailmaken, etc, etc… Ze zijn gewoon allemaal even goed volgens mij.
je vergeet de mannen van Volta (Gent) ?
die verdienen hier ook zeker een plaatsje!
Erik Veldhuis, bedoel je? Ja ik moet dringend eens gaan proeven van zijn drankjes. Het aantal “fine-drinking” etablissementen is zodanig exponentieel aan het stijgen dat ik schrik krijg van mijn lever. 🙂 Ik zal ze alvast op de foursquare list zetten.
Manuel Wouters, SIPS.
Uiteraard hoort Mr Wouters er zeker bij, maar ik wou mij beperken tot maximum 5 personen en verkoos liever Margaux Smet van de Sips boven Manuel omdat zij in februari de Bacardi Legacy gewonnen had en ik wou op zijn minst één vrouw in mijn “top 5”. 🙂 Maar inderdaad Manu zijn cocktails zijn brilliant.