Margaux Smet van de Sips maakt beste cocktail volgens de Bacardi Legacy Finale

Gisteren was het de Belgische finale van de Bacardi Legacy cocktailcompetitie 2012 op het jaarlijkse horecaevent Venuez.

Opvallend was dat ze dit jaar een winnares in de plaats van een winnaar hadden, een bewijs dat vrouwen ook wel hun mannetje kunnen staan in het Belgische cocktailgebeuren. Margaux Smet is 29 jaar en werkt bij de Sips te Antwerpen. Tweede plaats ging naar Marco Mathieux van de Bar Josephine ook te Antwerpen (met zijn gewaagde Bacardi Bacon) en de derde plaats ging naar Olivier Jacobs van Cafe Theatre (Puerto Koko cocktail).

In een artikel uit het Nieuwsblad is zij zelf aan het woord:

‘In de halve finale moest ik het opnemen tegen elf mannen’, zegt Margaux. Wat haar zo aanspreekt in deze typische mannenwereld? Margaux geeft toe dat ze cocktails vroeger ‘zoete brol’ vond. Maar sinds vijf jaar werkt ze in de Antwerpse cocktailbar Sips, waar meer dan 100cocktails op de kaart staan. ‘Daar is een wereld voor mij opengegaan. Cocktails maken is een discipline, geen gokwerk. De daiquiri die een klant nu drinkt, moet een uur later exact op dezelfde manier gemaakt worden.’

Als je dus een cocktail wil drinken, laat de ‘zoete brol’ dan even voor wat het is en ga eens voor bitter, zuur of kruidig of een combinatie van de drie.

Haar winnende recept was de Superior Maple Cup, een soort Daiquiri met Kumkats en Maple syrup.

Enjoy!

6 Comments Add yours

 1. santos says:

  spijtig genoeg is dit slechts een reclamestunt geweest en weloverwogen weliswaar. Trouwe Sips klanten zullen allen beamen dat Margaux geen cocktails maakt in Sips , nooit ! …. Met alle respect voor het beroep, ze is dienster in Sips, bij Sips catering geldt het “take away” concept / principe , waar je als leek , klant ook gebruik kunt maken, alles wordt voorzien en dan wordt het slechts het bijéénvoegen van A+B+C in een vooraf geprépareerd glas.
  De “Superior Maple Cup” is enkel en alleen dé creatie van Manuel Wouters, waarvan getuige.
  Spijtig genoeg gaat ‘t verder dan dit … Frank Symons, jurylid van de Bacardi legacy competition Belgie en Bacardi ambassador, is tevens een ex collega van Margaux destijds in een evenementenbureau, alsook zijn beiden ex geliefden doch samen naar Puerto Rico vertrokken voor de world competition.
  Nog andere juryleden en medewerkers voor Bacardi zijn net als ik vaste klanten bij Sips in Antwerpen.
  De reclame die eraan verbonden zou zijn was het hoofddoel van Manuel Wouters, Margaux zelf vertelde in een artikel letterlijk dat ze de world competition eigenlijk niet wou winnen , ze vond het goed zo , mij vertelde ze tevens aan de bar dat ze een fervent reiziger is en het hoofddoel deze gratis reis naar Puerto Rico beoogde.
  Waarom deze mededeling … omdat Manuel na zijn jarenlange ervaring en erkenning , een oneerlijke strijd heeft gevormd tov alle Belgische mededingers (meer dan 100 inzendingen) ik las zelfs bij toeval een mail waarin de ambassador Belgie expliciet vroeg om de (reeds goedgekeurde) “superior maple cup” (op de valreep) via de True originals site en Bacardi in te brengen qua formaliteit …. een oneerlijke titel , een oneerlijke strijd , en een beroep dat geen bartending inhoud noch eigenhandig shaken, dienster in Sips, creatie van iemand met hoog aanzien in de cocktail wereld en de creaties ervan …. ben gisteren trouwens alvorens dit nog te schrijven op de menu kaart of cocktail kaart beter gezegd , gaan kijken in Sips , echter geen Superior Maple Cup terug te vinden alhoewel er meerdere cocktails van andere personeelsleden op staan alsook derden . Tevens een 2de maal de “Superior maple cup” besteld om zeker te zijn van mijn 1ste bevinding …. het is helemaal geen “winning taste” eerder “bad taste” , de presentatie op het wedstrijdgebeuren welke ik persoonlijk heb bijgewoond was subliem gebracht zonder meer , tevens de andere cocktails allemaal geproefd (deze werden na de voorstelling telkens in de zaal van toeschouwers rondgebracht om te dégusteren) …. mijn bescheiden mening , en ik beschouw mezelf als een jarenlange cocktail liefhebber , er waren meerdere van de geselecteerde kandidaten (ook in de waagnatie editie Antwerpen) die veel betere en ingenieuze smaakcombinaties creëerden , doch spijtig genoeg voor hen niet van dezelfde bakermat als Margaux Smet en de “medewerker” in deze kwestie Manuel Wouters de mixologist met wereld bekendheid.
  * cocktailkaart te bekijken @ Sips
  * take away concept te bekijken op de website van Sips cocktails
  * beroep : live any day @ Sips
  * alle info uit de eerste hand vernomen
  * wedstrijd in Brussel @ Bacardi en True Originals Waagnatie Antwerpen zelf bijgewoond
  * alle cocktails zelf geproefd
  * vaste Sips klant en eerlijke klant met een hart voor eerlijke prestaties
  *** uit respect voor diegenen die uren spendeerden om een eigen creatie die al dan niet beter is , tevergeefs hebben ingezonden … en geen banden met deze juryleden hebben noch een relatie .

  1. rschollaert says:

   Ik moet zeggen, ik verschoot ook een beetje toen ik die foto zag in de krant: “Tiens, is dat de opdienster niet?”. Nu ben ik geen vaste klant van de Sips (ik woon niet in A’pen), maar ben er al meerdere keren geweest. Manuel heeft goede en slechte cocktails, zoals iedereen in dat vak zeker, volgens mij alleszins. Maar wat ik inderdaad niet goed begrijp is waarom dat hij zoveel media aandacht nodig heeft? Na het zoveelste krantenartikel, zendtijd op Njam TV en een eigen boek, zou het toch niet nodig moeten zijn om nog een wedstrijd te “riggen”. Tenzij zijn boek niet verkoopt.
   Bedankt voor je reactie en mocht je nog nieuwtjes hebben over wedstrijden mag je me altijd een mailtje sturen.

   Rolf

 2. santos says:

  True originals Waagnatie correctie Venuez Waagnatie : (inkom ticket nog in handen)

 3. Peer says:

  Bijna een jaar later staat de “Superior Maple Cup” nog zelfs niet op SIPS’ cocktail kaart, evenementen die ze minder lang geleden ge-catered dan weer wel, dus geen kwestie van updaten, me dunkt, eerder een bevestiging van de stunt door dhr S. hierboven vermeldt. Was eind vorige week ook aanwezig in “Casa Bacardi” the book store; hidden bar concept, mijn keuze stond blijkbaar niet vrij wanneer ik bij “dé winnares” Bacardi Legacy bartender bestellen wou (lees dan volgens S the waitress) zelfs een mis en plaçe van ingrediënten reeds in een glas (+/- 50 glazen) achter “hun Bar” opgemerkt, en dus slechts cocktails van de zogenaamde toppers doch met vrij beperkte keuze, dacht éérder aan larie en apekool bovenstaande te lezen … dan éérder en beter gezegd , “Superior Fakers Cup” . Sorry voor de openheid, maar ben een liefhebber van de kunst niet de apenkool, indien ik een acte de présence wou zien en ervaren, dan had ik liever die van een variëteit aan keuzes van cocktails, With all do respect for the real art and mixing artists.
  Nog een secret vernomen : de lemon based sour “home made” ééns (puur) proeven in de Bar en tracht dit dan thuis identiek te maken adhv Manu’s groot cocktailbook,
  absoluut niet hetzelfde recept , schijnt bewust zo te zijn, gezien er 1 bestanddeel inzit in de Bar niet voor vernoeming vatbaar, enkel in de apotheek te verkrijgen, inside and true fact, heb laatst “de take away” (trick) bestelling gedaan en heb ‘t nog thuis in de vriezer als referentie bewaard, we willen toch allemaal waar voor ons cocktailboek-geld , teveel om mooi te blijven , cocktailbar “Bar” om de hoek op de kaaien is een aanrader , van lazy red cheecks to leuke DJ’s all in en inderdaad normale mensen , liefhebbers, feesters, niet de “m’as tu vu’s ” in het kleinste tuinhuisje van het zuidelijke Anvers . Enjoy your real cocktails , ter info ik breek niet alles af, er zijn goede en slechte cocktails aanwezig, das de eerlijkheid die me gebiedt , maar er zijn ook veel meer cocktail artists met een hart op de juiste plaats zo waar. Met vriendelijke groet.

  1. rschollaert says:

   Hey Peer,

   Bedankt voor je bericht en je openheid. Het blijkt inderdaad een triestige zaak te zijn. Is daar eigenlijk ooit een soort officiële aanklacht voor gebeurd? Ik ben van plan om de vele comments alvast eens te bundelen en samen te vatten en op deze blog het artikel daarmee aan te passen. Het ontbreekt me echter op dit moment wat aan vrije tijd.
   Ik zal ook eens de “Bar” bar checken 😉

 4. s says:

  beste cocktail drinkers, ik ben zoals de meesten onder jullie al lang klant bij manuel wouter. Ik heb door de jaren heen de bar zien veranderen naar mate manu meer en meer bekendheid verworven had in de media. Dit maakt dat er te veel volk in de bar soms aanwezig is en waardoor de service iets minder is dan dat de meeste mensen verwachten. je moet maar een sips bar googlen en je zal de commentaar lezen. Nu on toppic Margaux Smet is een dienster in de sips. maar indien manu en niet is en of wouter er ook niet is zal margaux ook wel eens een cocktail maken achter de bar. maar elke papegaai kan een cocktail maken. Gewoon de hoeveelheden respecteren die in de recepten staan. Ik vind dat ze te onrechte gewonnen heeft. Ze heeft enkel gewonnen doordat ze werkt in de bar van een belgisch grootmeesters in cocktails maken. Ze is zelf niet instaat om een recept te ontwikkelen. // op grote events kan je niet anders dan op voorhand je glazen klaar zetten voor tijd winst anders heeft de laatste persoon op het einde van het feest pas zijn eerste cocktail. Hopelijk laten jullie zich niet afschrikken door de negatieve berichten rond “sips” deze zijn bijna altijd gerbaseerd op een persoon van de staff. Manu blijf volgens mij nog altijd een van de beste in zijn vak. Het beste om kennis te maken met de bar ga in de week er naar toe ronde 18 uur dan is het nog rustig en worden de cocktails gemaakt zoals het moet en hoeft niet te lang te wachten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s