A water-martini, stirred if you please…with a twist

Gisteren is nog maar eens gebleken dat slechts 2 ingrediënten bij elkaar mixen blijkbaar een hele klus is. Na een geslaagde eerste ervaring met 3D cinema ( Tintin) gingen we nog eentje drinken in de Music Club – in mijn ogen toch één van de betere etablissementen in het Aalsterse, met een zeer degelijke Manhattan. Ter variatie bestelde ik een vodka martini (Grey Goose). Wat ik altijd aprecieer aan de Music Club is dat de laatste afwerking met zestes (applesien of citroen) meestal aan je tafel zelf gebeurt. Deze keer ook: een vrij brede citroenzeste werd vakkundig uitgeknepen boven het drankje. Ik prefereer een zeste boven een olijf in een martini, omdat het in mijn ogen meer bijdraagt in geur en smaak telkens ik drink; dit in tegenstelling tot een olijf, die alleen meerwaarde biedt als ik ze opeet.

Het eerste wat me tegenging, was de veel te sterke citroengeur. Zoals ik reeds in eerdere posts gezegd heb, is een garnituur ook een ingrediënt en dient dus derhalve ook in evenwicht te zijn met de rest van het drankje. De zeste was te groot, waardoor er teveel olie in de martini terechtkwam. Het tweede wat me tegenging was de smaak of liever gezegd het gebrek eraan. Ik rook citroen en proefde…water.

Ik ken de barman relatief goed en zie hem zeker niet in staat om met voorbedachte rade water bij een cocktail te kappen (tenzij het recept het vereist), dus kan er maar één ding fout gelopen zijn volgens mij: bij het spoelen van de mengbeker is er een hoeveelheid water in achtergebleven. Ofwel was de cocktail gemaakt in de mengbeker en niet meteen uitgegoten, maar even blijven staan, waardoor een groot deel van het ijs gesmolten is. Hoe het ook zij, er zat (teveel) water in.

Het lijkt mij steeds voordeliger om met twee of meerdere mengbekers te werken, zeker op drukke avonden. En proef steeds van je cocktail voor je hem serveert, met een strootje – de pipet methode.

By the way “spoelen” is ook een manier om variatie te brengen in je cocktails. Je giet 1cl van een bepaalde drank in je glas, draai het een paar keer rond zodat de drank de binnenkant van het glas bedekt en giet het overtollige nadien weg. Bij de Sazerac bijvoorbeeld, wordt het glas gespoeld met absinth. Er zijn ook veel mensen die dit doen met de vermouth in hun martinis…hangt ervan af wat je favoriete verhoudingen zijn natuurlijk.

Ik heb dit weekend Balsamico gebruikt als spoeling. Gewaagd, maar lekker. Je kan ook olijfolie gebruiken, dan krijg je een Dirty Martini, één van Kennedy’s favorieten, als ik mij niet vergis. Zorg gewoon dat het echt een spoeling is van het glas, het is niet de bedoeling dat je nog een centiliter op de bodem van je glas ziet drijven. En denk eraan om eerst even te proeven, slechte verhoudingen kunnen echt desastreus zijn voor je drankje.

Marco Mathieux van de Bar Josephines in Antwerpen gebruikt een oude parfumverstuiver om de binnenkant van het cocktailglas te bewerken. http://www.facebook.com/video/video.php?v=2083210968906 Een fantastisch idee, ik moet die bar dringend een bezoekje gaan brengen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s