De Lindenhoeve – Picon Vin Blanc

Geen cocktailbar deze keer, maar een gezellig Grill Restaurant in de heuvelachtige streek tussen Wemmel en Kobbegem, De Lindenhoeve.

Profiterend van de Belgische nazomer, waagden we ons deze zondag aan een fietstochtje in de Brabantse Heuvelkouters. Na een paar vermoeiende kasseistroken en nog vermoeiendere heuvels kwamen we doodmoe aan Grill Restaurant de Lindenhoeve. Mijn vriendin wou iets lekker dorstlessend. In Venetië was ze dol op Spritz, de lokale aperitiefdrank (Campari, droge witte wijn en spuitwater) en ik zag op de kaart Picon Vin staan, een cocktail die men onder hetzelfde klassement kan thuisbrengen.

Picon is een in Frankrijk populaire bitter aperitief die vaak gecombineerd wordt met bier of wijn. Gaétan Picon vond het drankje uit in 1837 tijdens een uitstapje naar Algerije met het Vreemdelingenlegioen. De bittere smaak wordt verkregen door de toevoeging van Gentiaan en Kinine en de smaak van Picon puur wordt door mijn vriendin vaak omschreven als bittere hoestsiroop; wat niet negatief bedoeld is, want ze vindt hoestsiroop heel lekker. Het is iets wat je moet proeven om te weten wat het is, net zoals zoveel verborgen juweeltjes.

We zaten op een zonovergoten terras met prachtig zicht op het heuvellandschap. De ober keek niet vreemd toen we twee Picon Vin bestelden – een goed teken. De tafel naast ons was bezet door 2 koppeltjes die in afwachting van hun eten aan het aperitieven waren met Kir Royal. Kir Royal is in mijn ogen zonde van de Champagne. Het drankje schreeuwt kitsch en het beste bewijs is de oude benaming ervan: ‘rince cochon’, wat ik met mijn belabberde kennis Frans nog het beste kan vertalen met: ‘varkensspoeling’. Als je dan toch wil aperitieven met een Champagnecocktail, ga dan voor een French 75 (genaamd naar een kanon uit WOI).

De Picon Vin werd geserveerd. Ik aanschouwde de service met gemengde gevoelens. Enerzijds was het positief dat de witte wijn apart werd geserveerd in een klein karafje; zo kon je zelf het evenwicht bepalen en proeven welke wijn ze hadden uitgekozen. Anderzijds vond ik het bedroevend dat de Picon in een longdrink glas gegoten was met een gruwelijk geel strootje. Ik associeer longdrinkglazen teveel met vodka-red bull en Bacardi-cola. Nu ja het sierlijke karafje maakte veel goed. Er stak een halve schijf appelsien in het glas, omsingeld door een legioen ijsblokken. Dit ging smaken.

De vele ijsblokken en het smalle longdrinkglas, maakten het gebruik van het rietje verplicht. En reduceerden de functie van de appelsienschil tot pure decoratie. Ruiken kon je niet aan het drankje, tenzij ik mijn fietstocht verder wou zetten met twee langzaam smeltende ijsblokken in mijn neusgaten. Wat wel jammer is, wetende dat de smaak van iets voor 70% bepaald wordt door de geur ervan.

Dorstig als ik was, goot ik de volledige inhoud van het karafje in het glas. Het strootje verdween in mijn mond samen met zeker ongeveer een derde van de inhoud. Lekker dorstlessend, zoals verwacht. De vriendin beaamde dat.

Toch moet je oppassen wanneer je zo’n drankje gaat bestellen. Westvlaamse gruwelverhalen vertellen over kwakzalvers die voor de ‘dark side’ gekozen hebben en het drankje zoeter maken, volgens de hedendaagse “smaak”. Ze wapenen zich met Cointreau en grenadine en vermoorden vervolgens de originele bittere smaak. Terstond maken ze van een dorstlesser, een zoete drek. Dezelfde reden als waarom ze fruitsap bij Campari kwakken. Als je bittere dranken niet lust, drink ze dan ook niet.

Mijn voorstel is: 1 deel Picon Amer tegenover 2 delen Noilly Prat (of een goede droge witte wijn), geroerd over ijs en geserveerd in een elegant glas. Knijp een zeste van appelsien uit over het drankje en wrijf er even mee over de rand van het glas voor het citrus aroma.

Enjoy.

2 Comments Add yours

 1. suico says:

  waar kan ik dit drank kopen

  1. rschollaert says:

   Hey,
   Normaal gezien kan je dit verkrijgen in de meeste supermarkten. Ik heb het zelfs al gezien in sommige nachtwinkels.
   Hier is een link naar de Delhaize:http://www.delhaizedirect.be/nl/C-49280-aperitieven/N-833-merken~amer-picon/N-833-merken~picon

   Grtz,

   Rolf

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s