Barcircus of ingrediënt? Flaming orange zest

Je hebt het misschien al eens gezien in een cocktailbar, de barman buigt zich bezwerend over je drankje, brengt beide handen in een zegenend gebaar boven het glas en plots lijkt het of hij een vlammenwerpertje in zijn vingers verstopt had. Een korte, luid knetterende vlam speelt een fractie van een seconde boven de cocktail en dat was het…

Ik zie mensen steeds vreemd kijken, een beetje ongerust bijna. “Heeft die kerel mijn drankje nu proberen te flamberen en is het mislukt?” “Gebeurt dat regelmatig spontane ontbranding bij cocktails?” “What the f…?” Maar ook de envenmin bezielde uitspraken als: “Waw, vuurwerk!” “Oh, zo leuk, een vlammetje!”

Wat hij eigenlijk doet is het volgende: hij neemt een zeste (stukje schil) van een appelsien (of citroen) en knijpt daarin zodat de olie (citrusolie) uit de schil door de vlam van een aansteker valt en daarbij uiteraard vuur vat. Dit geeft een kortstondig vuurwerk effectje.

De barman doet dit natuurlijk niet alleen voor de show. Hij doet dit voor de geur. Appelsienen en andere citrusvruchten geuren vooral door hun schil. Je moet maar eens een mandarijntje pellen en binnen de kortste keren ruikt je hele huis ernaar. Als je in een schil knijpt voel je ook de vette olieachtige substantie op je vingers. Dat is de citrusolie. Door de vlam karameliseert de olie in een dun laagje bovenop de cocktail. Als je goed kijkt zul je grote cirkelvormige druppels zien drijven op het oppervlak. Staar wel niet teveel in je glas, voordat de barman superongerust komt vragen of er wat scheelt met je drankje. De karamel en sinaasappelgeur komt je normaal gezien al tegemoet vooraleer je neus nog maar in de buurt van je glas komt. Meestal wrijft de barman ook nog even met de schil over de rand van het glas om het effect te versterken.

Op zo’n manier kan je een sinaasappel aroma verlenen aan een drankje zonder dat er fruitsap aan te pas komt. En aangezien ‘smaak’ voor 70% uit geur bestaat, is dit dus wel degelijk een ingrediënt en niet zomaar voor de show. Je moet maar eens één met en één zonder bestellen.

Ik voer dit ritueeltje steevast uit met mijn Manhattans, Old Fashioneds en Sazeracs. Probeer zelf maar eens, maar pas op van je vingers!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s