Why don’t you get out of that wet coat and into a Dry Martini

Over de Dry Martini zijn al genoeg boeken geschreven en pennen gekneusd, maar iedereen zal toegeven dat het hier toch de heilige graal van de cocktailcultuur betreft.

Verrassend hoe men met twee ingrediënten toch zo een complexiteit kan creëren. De Martini heeft door zijn prachtige symfonie van smaak een hele stamboom van Martini’s doen ontstaan. De martini cocktail is een genre op zich geworden en tijdloos in alle aspecten. Het is een toverdrankje dat zich moet laten leren drinken. Het is een smaak die ons gehemelte niet meer kent. Ik huiver bij het zien van de jeugd en hoe zij de ene rode vodka Red Bull na de andere naar binnen gieten. Vloeibare suiker die ruikt naar medicijnen. Of de liters Bacardi cola en gin tonic. Waarom is men vandaag de dag zo zot van zoet? Geen wonder dat een cocktailcultuur hier bijna geen voet aan de grond krijgt; historisch gezien is een cocktail per definitie bitter. De cafécultuur van vandaag de dag wordt ook blijkbaar gemeten in liters in plaats van centiliters. Van een echte cocktail behoor je te genieten en drink er nooit meer dan twee. Er hangt een quote van James Thurber in post-it vorm op mijn drankkast: “One martini is all right, two is too many and three is not enough”. Het briefje herinnert er me steeds weer aan hoe sterfelijk ik ben.

De Dry Martini die ik graag drink is geroerd, in een verhouding van 4 op 1: vier delen Bombay Sapphire tegen één deel Noilly Prat. Knijp de olie uit een stukje citroenschil boven het glas en wrijf er even mee over de rand. Af en toe doe ik er nog twee of drie druppels Angostura bitters bij.

Ik buig dus niet driemaal naar Frankrijk zoals Dean martin of ik wuif niet naar de fles Vermouth zoals Churchill, maar ik roer mijn martini’s wel met een zilveren lepel…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s