Why don’t you get out of that wet coat and into a Dry Martini

Over de Dry Martini zijn al genoeg boeken geschreven en pennen gekneusd, maar iedereen zal toegeven dat het hier toch de heilige graal van de cocktailcultuur betreft.

Verrassend hoe men met twee ingrediënten toch zo een complexiteit kan creëren. De Martini heeft door zijn prachtige symfonie van smaak een hele stamboom van Martini’s doen ontstaan. De martini cocktail is een genre op zich geworden en tijdloos in alle aspecten. Het is een toverdrankje dat zich moet laten leren drinken. Het is een smaak die ons gehemelte niet meer kent. Ik huiver bij het zien van de jeugd en hoe zij de ene rode vodka Red Bull na de andere naar binnen gieten. Vloeibare suiker die ruikt naar medicijnen. Of de liters Bacardi cola en gin tonic. Waarom is men vandaag de dag zo zot van zoet? Geen wonder dat een cocktailcultuur hier bijna geen voet aan de grond krijgt; historisch gezien is een cocktail per definitie bitter. De cafécultuur van vandaag de dag wordt ook blijkbaar gemeten in liters in plaats van centiliters. Van een echte cocktail behoor je te genieten en drink er nooit meer dan twee. Er hangt een quote van James Thurber in post-it vorm op mijn drankkast: “One martini is all right, two is too many and three is not enough”. Het briefje herinnert er me steeds weer aan hoe sterfelijk ik ben.

De Dry Martini die ik graag drink is geroerd, in een verhouding van 4 op 1: vier delen Bombay Sapphire tegen één deel Noilly Prat. Knijp de olie uit een stukje citroenschil boven het glas en wrijf er even mee over de rand. Af en toe doe ik er nog twee of drie druppels Angostura bitters bij.

Ik buig dus niet driemaal naar Frankrijk zoals Dean martin of ik wuif niet naar de fles Vermouth zoals Churchill, maar ik roer mijn martini’s wel met een zilveren lepel…

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s